Nieuwe Geschiedenis | 1961-1985


AFB_nieuwegeschiedenis/nieuw7.jpg

Het plateau van de Gentse K.N.S. wordt steeds minder receptiefvriendelijk voor de niet-professionele gezelschappen. Uiteindelijk blijkt alleen nog de woensdagavond beschikbaar te zijn, en zijn de N.T.G.-personeelskosten bijna onbetaalbaar geworden. Hieruit kan slechts één conclusie getrokken worden: er dient dringend naar een nieuwe zaal uitgekeken te worden.   

Door een gelukkig toeval worden de Balsemieren tijdens hun zoektocht met open armen ontvangen door de directie van het Arena-Theater in de Ooievaarstraat, die de noden van een niet-professioneel gezelschap wel begrijpt. Bij de intrek in deze nieuwe zaal besluit  De Balsemblomme, o.l.v. Jean-Paul Rooms, die de diverse taken van zijn AFB_nieuwegeschiedenis/nieuw5.jpginmiddels overleden vader heeft overgenomen, een nieuwe koers te varen.


Dit uit zich vooral in de keuze van de stukken, en de zorg die eraan besteed wordt. De regies hierbij worden grotendeels toevertrouwd aan mensen uit het professionele theater. Ook wordt er een goed functionerende technische ploeg opgericht. Aan de rolbezetting wordt van nu af aan een speciale zorg besteed, zonder daarom de opleiding van de jongeren te vergeten.

AFB_nieuwegeschiedenis/nieuw6.jpg
In het 'toen' gezelligste theaterzaaltje uit de Gentse regio, zijn de Balsemieren in de mogelijkheid om van iedere productie twee voorstellingen te brengen in plaats van één. Het worden tien wondermooie Theaterjaren (met een grote 'T'), waar wij nog steeds met een tikkeltje weemoed aan terugdenken. Als hoogtepunten mogen genoteerd worden Wrok om Gisteren van John Osborne (ENG) in 1977, Blaffen tegen de Maan van Dimitri Frenkel Frank (NED) in 1977, Vlinders zijn vrij van Leonard Gersche (USA) in 1978, Tweelicht van Eric Schneider (NED) in 1980, De Rozenbergs mogen niet sterven van André Decaux (FRA) in 1982, Ruzie om Bijouke van Henri Caspeele (BEL) in 1983, De Nacht van Suzy Bernstein van Bernard Farell (IER) in 1985, No Sex please, we're British van Anthony Mariot (ENG) en Alistair Foot (ENG) in 1981 en Wie z'n Leven is het eigenlijk? van Brian Clarck (ENG) in 1985, ...

 

 

 

 

 

 
 
 NIEUWS
 

 

 
Theater De Balsemblomme wordt gesteund door De Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen en is lid van Open Doek.